en

Punčka (Little Girl) je celovečerni dokumentarni film nam že znanega režiserja Sébastiena Lifshitza, ki je premiero uzrl spomladi na Berlinalu v sekciji Panorama. Trenutno je film med nominiranci za evropsko filmsko nagrado, ki jo decembra razglasi Evropska filmska akademija.

V intervjuju za Living Room je režiser povedal, da je v želji po dokumentarcu na to temo na spletnih forumih za starše objavil oglas, da išče družino s transspolnim otrokom, ki bi bila pripravljena spregovoriti pred kamero. Tako je spoznal mati sedemletne Sashe, ki je želela osvetliti probleme, s katerimi se je zaradi nerazumevanja okolice spopadala njihova družina. Njuno srečanje se je razvilo v sodelovanje in nastal je pretresljiv, lirično posnet film.

"Ko odrastem, bom punca," je Sasha pričela razlagati svojim staršem, pripadnikoma delavskega razreda, že pri svojih treh letih. Ruralni severo-vzhodni predel Francije, kjer živijo, pa ni preveč odprtega duha. Baletni krožek in šolsko okolje so za malo Sasho vir žalosti, saj tam naleti na neodobravanje odraslih. V svojo rožnato sobo, razen staršev in sestre, ne spusti nikogar, saj prijateljev raje sploh ne povabi domov.

 Mati in oče Sasho podpirata in ji želita pomagati iz stiske, ki jo drži v sebi, zato se odločijo za obisk pri osebni zdravnici. Ta transspolnosti ne razume dovolj, je pa vseeno koristna, saj jih napoti k strokovnjakom v Pariz. Sasha in mati sta tam prvič soočeni s specialisti s področja transspolnosti, ki jima prijazno odgovorijo na goreča vprašanja, na katera jima prej ni znal odgovoriti nihče. Prav tako jima napišejo zdravniško potrdilo, ki šolsko osebje obvezuje, da Sasho naslavljajo kot deklico, kar so prej zavračali.

Dokumentarec se odlikuje po izredni bližini, ki jo doseže tudi s pomočjo filmskega formata, ki je vizualno bliže fikciji. Kamera je ves čas blizu Sashe in skuša ujeti vsako solzo v pogosto orošenih očeh. Njeni občasni pogledi v kamero pa govorijo o medsebojnem zaupanju, ki sta ga ustvarila z režiserjem. Ta je bil tudi prvi zunanji gost, ki je smel vstopiti v njeno sobo. Režiser je v prej omenjenem intervjuju pojasnil, da je Sasha za svoja leta izredno zavedna, saj je v snemanje filma privolila rekoč, da bo ta film pomagal še vsem drugim otrokom, ki so v podobnem položaju. Prav tako pa ni dovolila, da ji govori, kaj naj dela pred kamero, saj ni želela igrati "lika" same sebe.

Obenem je pohvalen režiserjev pristop, saj film ne kaže s prstom na "negativce", torej na vse, ki nimajo ne razumevanja ne strpnosti do protagonistke. Namesto tega se osredotoča na posledice neprijaznih odzivov, ki dobijo vidno obliko v Sashinem čustvovanju, pa tudi pri stiski obeh staršev. Kot se zdi, pa imajo s sprejemanjem težave predvsem odrasli, saj se z otroki v šoli Sasha dobro razume. Med njihovo igro po šoli, kjer se vidi, da jo otroci lepo sprejemajo, njena mati komentira: "Bi bilo preveč, če bi od odraslih pričakovali isto?"

Režiser Sébastiene Lifshitz je najprej posnel tri igrane filme, od katerih je bila mednarodno posebno uspešna gejevska ljubezenska zgodba Skoraj nič (Presque rien, (2000). Tri leta za njo pa smo videli film Wild Side. Kot mojster dokumentaristike se je izkazal že pri svojem prvem dokumentarnem celovečercu The Crossing (2001), ki je premiero uzrl na festivalu v Cannesu. V svojih dokumentarcih najraje odkriva marginalne in queer življenjske zgodbe: The Invisibles (2012), Adolescents (2019).

S trans tematiko se je soočil že v filmu Bambi (2013), kjer je portretiral ikono pariškega nočnega življenja, Marie-Pierre Pruvot, ki velja za prvo znano francosko trans osebo, rojena je bil v Alžiriji leta 1935. Tudi njegov naslednji film bo obravnaval trans tematiko, snemal pa ga bo v Ameriki, a šele v letu 2021, saj se je snemanje zaradi epidemije prestavilo.

Simona Jerala

Več na:

https://www.hollywoodreporter.com/review/little-girl-petite-fille-review-1280615

https://filmisafineaffair.com/index.php/reviews/little-girl-petite-fille-by-sebastien-lifshitz

https://www.theguardian.com/film/2020/sep/23/little-girl-review-gender-documentary-france

https://lwlies.com/reviews/little-girl/