en
DOGODEK

Noč s festivalom LGBT+ filma

Festival LGBT filma se vrača iz kratkega zimskega spanca, tokrat v sklopu razstave Prisotnost skupnosti. Vabimo vas, da se nam pridružite v soboto, 13. aprila 2024 ob 19. uri v Galerijo Škuc, kjer bomo pozno v noč prostore galerije zasedli s tremi kvir filmi.

Pričnemo ob 19. uri z izjemnim dokumentarnim filmom Esther Newton me je naredila lezbijko. Nadaljevali bomo še z enim dokumentarnim filmom Queer Japan, kalejdoskopom japonske LGBTIQ+ scene, ter zaključili pozno v noč z danes že kultno kvir klasiko Shortbus.
____________

Esther Newton me je naredila lezbijko
(Esther Newton Made Me Gay), ZDA, 2022, 90’, svp
Scenarij in režija: Jean Carlomusto
Nastopajo: Esther Newton, Holly Hughes, Amber Holibaugh, Shaka McGlotten, Tom »Panzi« Hansen, Jack Halberstam, Martin Manalansan, Gayle Rubin
Produkcija: A Cresting Moon Production

Izjemen dokumentarni portret kulturne antropologinje, velike ljubiteljice agilitija in ikonične butch lezbijke Esther Newton. V vsej svoji akademski karieri pionirskega raziskovanja je spodbijala ustaljene predpostavke o spolu, spolnosti in antropoloških metodah. Njeno delo je navdihnilo generacije raziskovalk_cev na področju, ki ga danes poznamo kot LGBTQ študije oziroma študije spolov. Esther Newton pa je končno dobila tudi akademsko priznanje za svoje raziskovalno delo.


Queer Japan
ZDA/Japonska, 2019, 100’, ap, svp
Scenarij: Graham Kolbeins, Anne Ishii,
Režija: Graham Kolbeins
Nastopajo: Vivienne Sato, Gengoroh Tagame, Atsushi Matsuda, Nogi Sumiko, Hiroshi Hasegawa, Akira the Hustler, Tomato Hatakeno, Saeborg
Produkcija: HIROMEDIA8

Kalejdoskopski pogled na bleščeče in vsakdanje razsežnosti LGBTQ+ kulture v sodobni Japonski. Pred kamero o svojih izkušnjah spregovorijo umetnice_ki, aktivistke_i in druge_i na najširšem spektru spolov in seksualnosti. Vidimo lahko blišč parad ponosa in igrive underground partije. Režiser je v več kot treh letih posnel preko sto intervjujev po vsej Japonski in jih zmontiral v prepričljivo pripoved o queerovski Japonski.


Shortbus
ZDA, 2006, 102’, svp
Scenarij in režija: John Cameron Mitchell
Nastopajo: Sook-Yin Lee, Paul Dawson, Lindsay Beamish, PJ DeBoy, Raphael Barker, Peter Stickles, Jay Brannan
Produkcija: Howard Gertler, John Cameron Mitchell, Tim Perell

V filmu Shortbus spremljamo različne newyorške like, ki v sodobnem poliseksualnem podzemnem salonu Shortbus in njegovi okolici prečkajo komično-tragična križišča med seksom in ljubeznijo. Sofia je spolna terapevtka, ki še nikoli ni doživela orgazma. Z možem Robom se že leta pretvarjata. Spozna Severin, žensko domino, ki ji poskuša pomagati. Med Sofijinimi strankami sta tudi James in Jamie, ki začneta svoje razmerje seksualno razpirati. James predlaga razmerje v troje s Ceth; Jamie je zadržan. Zdi se, da ima James skrite načrte. Njegovim načrtom je priča zasledovalec po imenu Caleb. Vsi junaki se zberejo na kratkem avtobusu, norem stičišču umetnosti, glasbe, politike in seksa.

____________
Dogodek nastaja v sodelovanju s Festivalom LGBT filma.
____________
Dogodek poteka ob programu razstave Prisotnost skupnosti v Galeriji Škuc in je del kulturnega programa ob obeležitvi 40. obletnice gibanja LGBT+ skupnosti v Sloveniji. Več o razstavi in programu najdete na spodnjih povezavah.

Razstava prisotnost skupnosti: https://www.galerijaskuc.si
Program 40. obletnice gibanja LGBT+ skupnosti: https://40lgbt.si/