en

Nocoj se je v Slovenski kinoteki zaključil 39. Festival LGBT filma, na katerem si je občinstvo lahko ogledalo 24 igranih in dokumentarnih celovečernih filmov ter 19 kratkih filmov. Na otvoritveni projekciji je bila podeljena nagrada za najboljši slovenski kratki film Alma, neuklonljiva ženska umetnice Huiqin Wang ter vizualnega umetnika in animatorja Andreja Kamnika.

Ob zaključku festivala pa sta bili podeljeni še nagradi Rožnati zmaj za najboljši film po ocenah publike ter najboljši film po izbiri strokovne žirije. Člani_ce žirije Dave Kim, programski vodja mednarodnega filmskega festivala PRIDE v Seulu; Clara Lhullier, brazilska raziskovalka in aktivistka; in Ana Čigon, feministična in družbenokritična intermedijska umetnica, so izbirale_i med igranimi celovečernimi filmi. Letošnji prejemnik nagrade Rožnati zmaj po izboru žirije je film Liuben režiserja Vencija Kostova.

Žirija je ob svoji izbiri zapisala takole:

Človekovo doživljanje sveta omejujejo številni zunanji dejavnki. Vsi naj bi se rodili enaki, vendar družbeno-politično in ekonomsko okolje pomembno determinira naša življenja. Liuben razkriva kompleksnost izkušnje biti gej, migrant, etnično, socialno in ekonomsko zatiran. Skozi naturalistična in skrbno izbrana prizorišča ter intenzivno zgodbo film natančno raziskuje večplastne razsežnosti vseh svojih likov – od glavnih protagonistov do na videz najbolj nepomembnih vlog. Prikazuje pogled s skrajnega roba na realnost doživljanja neenakosti, razslojenosti in brezsrčnosti Evrope. Toda rob je tudi lokalnost, ki omogoča širok razgled nad realnostjo in kompleksnostjo sveta. Liuben izbriše vso nejasnost, ki blokira naš pogled, in nam omogoči jasen vpogled v surovost resničnosti.

Tudi obiskovalke_ci so v času festivala ocenjevale_i vse celovečerne filme in najvišje ocene dodelile_i filmu Vsa tišina (Todo el silencio) režiserja Diega del Ria, ki je prejemnik nagrade Rožnati zmaj po izboru občinstva 39. Festivala LGBT filma.

V igrani mehiškem celovečercu Vsa tišina (Todo el silencio) Miriam dopoldne poučuje znakovni jezik, popoldne pa sodeluje pri profesionalni gledališki produkciji. Živi v stabilnem in strastnem razmerju s partnerko Lolo. Čeprav je njeno življenje že močno povezano z rutino gluhih oseb, se ji svet začne sesuvati, ko odkrije, da tudi sama izgublja sluh. Čeprav ima gluhe starše, gluhe prijateljic_e in gluho partnerko, se znajde pred težko preizkušnjo, ker noče sprejeti sveta brez zvoka.

S podelitvijo nagrad se je tako zaključila letošnja edicija Festivala LGBT filma, ki bo prihodnje leto slavil že 40. let obstoja!