en
Delavnica

Delavnica: “Kako osebni ste pripravljeni biti pri pripovedovanju zgodb?”

Poročilo z delavnice Nicole Costa

Delavnica: “Kako osebni ste pripravljeni biti pri pripovedovanju zgodb?”

Najboljši način, da dosežemo izvirnost pri pripovedovanju zgodb je, da pripoved črpamo iz lastnih izkušenj. S tem dajemo drug drugemu priložnost, da se učimo iz tujih izkušenj, kar lahko oblikuje, krepi ali pretrese naša stališča in vrednote. Kadar zgodba pritegne našo pozornost, je tudi večja verjetnost, da vsrkamo njeno sporočilo in pomen.

Na delavnici smo se naučili, kako v naši bližini opaziti zgodbo vredno pozornosti in kako jo artikulirati na pripovedni način. Na primeru dveh kratkih filmov Nicole Costa (Danger & Alone, The No Artist), smo analizirali, kako lahko osebna zgodba poda univerzalno sporočilo in nagovarja občinstvo. Spregovorili smo tudi o etičnem vidiku ustvarjanja dokumentarcev.

Udeleženke so pri delu v dvojicah intervjuvale druga drugo in se pri tem osredotočale na osebni vidik pripovedi, nato pa so te osebne elemente pretvorile v zgodbo.

 

Preberite tudi intervju z režiserko, ki ga je naredila udeleženka delavnice, Tanya Smiles: https://tanyasmiles.squarespace.com/intervjuz/s/interview-with-nicole-costa