en

NAGRADE 38. FESTIVALA LGBT FILMA

Nocoj se je v Slovenski kinoteki zaključil 38. festival LGBT filma, na katerem si je občinstvo lahko ogledalo 25 igranih in dokumentarnih celovečernih filmov ter 27 kratkih filmov.  Na otvoritveni projekciji je bila podeljena nagrada za najboljši slovenski kratki film, ob zaključku pa so podelili nagradi Rožnati zmaj po ocenah publike in po izbiri strokovne žirije.

Iztok Klančar, ki dela eksperimentalne filme in poučuje na Kraljevi akademiji za umetnost in oblikovanje v Hagu; Sina Früh umetniška vodja največjega švicarskega kvirovskega festivala Pink Apple; in Uroš Goričan, ustvarjalec na področju TV, filma, vsebin za mobilne in spletne platforme ter oglaševanja. Izbirali so med igranimi celovečernimi filmi.

Letošnji zmagovalec nagrade rožnati zmaj po izboru žirije je film Trije turobni tigri (Três Tigres Tristes), režiserja Gustava Vinagre-ja.

Takole je zapisala žirija:

Po natančnem ogledu in premisleku se vsi člani žirije strinjamo, da je eden izmed filmov še posebej izstopal s svojim načinom pripovedi in sporočilnostjo.

LGBTQ+ skupnost je vedno izzivala ustaljene družbene norme. Enako velja za umetnike, ki vedno znova preizprašujejo meje umetniškega izražanja. Ustvarjalci filma Três Tigres Tristes pa so uspeli povrhu vsega izzvati tudi kvir skupnost in »predalčkanje«, ki smo mu velikokrat priča. 

Três Tigres Tristes presega obstoječe etikete in na novo definira občutek pripadnosti in sožitja. V filmu spremljamo junake, ki spontano vzpostavljajo raznolike provizorične skupnosti. V atmosferi prikritie stiske se liki odzivajo na politično realnost, ki so ji podvrženi, na svoj način. So aktivisti, preprosto s tem, da živijo, s tem, da preprosto so. 

Filmska pripoved teče fluidno, tako pri prikazovanju likov kot pri dramaturški pripovedi. Scenarij na prvi pogled deluje premočrtno, a v resnici posnema naš sodoben um - ko skače iz prizora v prizor, iz zgodbe v zgodbo. Kljub temu se gledalec nikoli ne izgubi, saj ga film popelje s seboj v ta kalejdoskop vtisov. Film tvori enotno sliko, prijeten mehurček, s katerim se lahko povežemo. 

Três Tigres Tristes predstavlja kvir skupnost, ki ne zahteva sprejemanja. Lahko smo del naše družbe, če smo preprosto to, kar smo.

Film nas vabi ne le k ustvarjanju nove prihodnosti, temveč k redefiniranju naše sedanjosti. In naše obdobje je fluidno, naše obdobje je nebinarno, naše obdobje je kvir!

Publika je tudi v času festivala ocenjevala vse celovečerne filme in najvišje ocene dodelila dokumentarnemu filmu Nelly & Nadine, ki je tako prejemnik nagrade Rožnati zmaj po izboru občinstva.

Film je neverjetna ljubezenska zgodba dveh žensk, ki se zaljubita na božični večer leta 1944 v koncentracijskem taborišču Ravensbrück. Čeprav sta bili v zadnjih mesecih vojne ločeni, se ponovno srečata in zaživita skupaj do konca življenja. Njuna ljubezen je bila dolgoletna skrivnost, tudi za najožjo družino, potem pa se je Nellyjina vnukinja Sylvie odločila odpreti osebni arhiv Nelly in Nadine ter razkriti njuno izjemno zgodbo. 

Žirija selektorjev_ic je letos podelila tudi nagrado za najboljši slovenski kratki film umetniškemu tandemu The Witch Twins (Robi in Alen Predanič) za njun film Marjetica v postelji.