en

Na letošnjem festivalu si boste imeli priložnost ogledati tri kratke filme umetniškega tandema The Witch Twins (Robi in Alen Predanič), ki bo za film Marjetica v postelji prejel nagrado za najboljši slovenski kratki film festivala. Avtorja z ustvarjanjem video performansov kreirata lastne domišljijske svetove že od zgodnjih let, nedavno pa sta se predstavila tudi na znamenitem trgu Piccadilly Lights v Londonu.

V svojih delih tvorita unikatno estetiko, kot popotovanje v lastne magične svetove. Od kod črpata navdih?

Alen: Veliko iz otroštva in iz stvari, ki so naju takrat veselile. Ko sva bila majhna, sva želela biti modna oblikovalca ženskih oblačil, zato naju je veselilo risanje kreacij. Včasih sva se na skrivaj oblekla v obleke, ki sva jih naredila iz dek in kljukic. Filmi so bili velik del najinega otroštva. Še vedno so velika inspiracija filmi, kot so Harry Potter, Čarli in tovarna čokolade, Čarovnik iz Oza, Neverjetni, Krog, Shrek, Matilda, Hribi imajo oči. Ti filmi imajo dodelana vesolja, ki so naju pritegnila.

Primarni medij ustvarjanja bi lahko opredelili kot video performans. Kaj vama ta omogoča?

Robi: Performans me osvobaja, ker nimam občutka, da se moram držati omejujočih družbenih pravil. Jaz postavljam pravila in zato se izražam, kakor mi ustreza. Video je večdimenzionalen medij. Vsebuje performans, glasbo, prikaže kostume in celoten svet, ki sva ga zasnovala. Vsi ti elementi ustvarijo posebno atmosfero in občutke. 

Alen: Veliko vlogo ima kostum. Že pri izdelavi kostuma se začne ustvarjanje lika. Različni kostumi mi omogočajo, da lahko vedno ustvarim nov lik, preko katerega se izražam in gibljem po spektru svoje spolne identitete.

Večinoma je vse v vajinih delih plod lastne izdelave. Zakaj tendenca k takšnim procesom?

Robi: Ustvarila sva svojo estetiko in točno veva, kaj sodi v najino vesolje. Všeč nama je izviren svet, ki čim manj spominja na dolgočasen realen svet, zato stvari, ki jih lahko vsak kupi v trgovini, ne pašejo vanj. Sčasoma sva ugotovila, da se lahko znajdeš in sam ustvariš točno to, kar želiš. Lahko uporabiš določen odtenek barve, ustvariš obliko predmeta, ki jo želiš. Proces dela je ponavadi dolgotrajen in poln izzivov. Začne se z različnimi idejami in s skicami. Ideje nadgrajujeva skupaj, delo si razdeliva, vsak pa vedno dela svoj kostum.

Glasba ima precejšen vpliv na vajino delo, med drugimi tudi ustvarjata glasbene videe. Kaj vama ustvarjanje z glasbo pomeni?

Alen: Glasba je bila vedno pomembna pri najinem delu, saj dopolni vesolje in diktira vzdušje. Dober film mora imeti tudi dobro glasbo. Preden sva začela delati glasbene spote, sva uporabljala moje glasbene demote.

Kje se vidita čez pet let? Še vedno kot tandem?

Robi: Nikoli ne veš, ampak sigurno bi želel pripeljati The Witch Twins do naslednje stopnje. Želiva ustvariti celovečerni film.

Alen: Skupaj in solo. V prihodnosti vidim velik poudarek na ustvarjanju glasbe.

 

Miha Satler