en

Dobrodošli v Čečeniji (Welcome to Chechnya) je ameriški dokumentarec, ki obravnava pogrome nad geji in lezbijkami, ki se dogajajo v Čečeniji od leta 2017. Film, ki ga je režiral David France, je od premiere januarja 2020 dosegel mednarodno prepoznavnost in hvalo, nedavno pa ga je odkupila tudi TV mreža HBO.

Dokumentarec vsebuje skupek pričevanj LGBT posameznikov, ki so preživeli mučenje s strani oblasti, ter spremlja tvegano delo aktivistov, ki so življenje posvetili pomoči tem žrtvam. Resnost življenjskega tveganja, s katerim se soočajo pričevalci in v katero se spusti tudi filmska ekipa, gledalcu naježi lase.

Dobrodošli v Čečeniji je izredno težak film, še posebno ob vedenju, da se vse, kar vidimo v filmu, tam še vedno dogaja. Zadnja tri leta je LGBT skupnost v Čečeniji soočena z resnično grozo. Geji in lezbijke morajo svojo spolno usmerjenost skrivati, saj jih sicer lahko doleti večtedensko mučenje, kjer morajo razkriti še vse svoje LGBT prijatelje in znance. Nekateri iz teh mučilnic ne pridejo živi.

Številnih prizorov davljenja, nasilja in posilstev ne bo prenesel vsak, je pa to film, ki je moral ugledati luč sveta. Vsekakor je zelo dobro narejen, nasilni prizori so tam, kjer ponazarjajo čečensko realnost, ne pa zaradi senzacije. Film sam je hkrati nujen poziv k prenehanju nasilja in spremembi razmer.

Film se odlikuje tudi po pristopu, ki ga je režiser ubral, da bi zaščitil osebe pred kamero. Vsi posnetki so namreč posneti na skrivaj, z uporabo skritih kamer, go-projev, telefonov, nato pa so izvirni posnetki obrazov tehnološko obdelani in nadomeščeni z drugimi. S tehniko umetne inteligence in vizualnih efektov, ki jo je režiser razvil skupaj s svojo ekipo, je tako obenem ohranil človeškost posnetkov, hkrati pa skrbno zaščitil pričevalce in aktiviste.

Film je požel pohvale tako pri publiki, kot pri kritikih. Na filmskem festivalu Sundance je prejel posebno nagrado žirije za montažo. Na Berlinalu je prejel nagrado občinstva za najboljši dokumentarec ter Teddija za najboljši aktivistični LGBT film.

Manon Fontaine

Več na:

https://www.hollywoodreporter.com/review/welcome-to-chechnya-sundance-2020-1271516

https://variety.com/2020/film/reviews/welcome-to-chechnya-film-review-sundance-1203481417/

https://www.latimes.com/entertainment-arts/movies/story/2020-06-30/welcome-to-chechnya-review-lgbtq-refugees-documentary

https://www.nytimes.com/2020/06/30/movies/welcome-to-chechnya-review.html