en

Moffie bi v slovenski jezik najpreprosteje lahko prevedli kot peder. Beseda, ki se je v Južni Afriki še danes izogibajo, saj označuje nekoga šibkega, feminilnega in pa nekdaj  ilegalnega. Beseda, ki v njihovi zgodovini nosi toliko bolečine, je danes še vedno stvar spotike in stigme. Naslov četrtega celovečerca Oliverja Hermanusa, Moffie, ki ga imamo priložnost videti na letošnjem festivalu, je še kako pomemben zgodovinski opomnik.

Beli najstnik Nicholas van der Swart je leta 1981 vpoklican v vojsko. Pod takratno manjšinsko belopolto oblastjo je bilo služenje dvoletnega vojaškega roka obveza, ki je služila ohranjanju apartheida. Med krutim vojaškim drilom se Nicholas spopade tudi z nehumano, iracionalno izkušnjo režimskega nasilja in z odkrivanjem lastne homoseksulnosti.

Film, ki je prirejen po spominih André-Carla van der Merwea, zareže globoko v apartheid, ki je pustil neizbrisen pečat v zgodovini Južne Afrike. Zgodbo spremljamo skozi oči belopoltega moškega, ki naj bi sicer užival najvišje privilegije. Ravno to razkrije, kako nasilen je bil ta režim do vseh ljudi v državi.

Z Nicholasom podoživljamo odkrivanje spolne identitete v zelo mačističnem okolju, v katerem začuti romantična čustva do vojaka v svoji pehoti, Dylana.

Film v fokus postavi predvsem maskulinost v okolju vojske, torej moške prevlade. Vojska oblikuje mlade fante z ideologijo sovraštva in nadvlade. Ideologija močnega, nasilnega moškega, ki brani svojo državo in prezira tako imenovane ‘’moffie-je’’ je nazorno skoncentrirana v glavnem poveljniku Nicholasove pehote. Gnus in poniževanje, ki ju doživljajo mladi vojaki, sta enako zaznamovala več generacij gejev, marsikdaj še huje, saj je bila homoseksualnost kriminalizirana.

Strah in zakrivanje sta v tem izjemno senzibilnem filmu druga plat za krhkost, ljubezen in že poetičen homoeroticizem med Dylanom in Nicholasom. Ta zgodba ne skuša reapropriirati ali izbrisati zgodovine, ampak v vsej surovosti odkriva osebno bolečino in  kritiko nekoč uzakonjenega rasizma.

Miha Satler

Več na:

https://www.theguardian.com/film/2020/apr/23/moffie-review-oliver-hermanus-south-africa-apartheid-drama

https://www.anothermag.com/design-living/12440/moffie-queer-lgbtq-film-movie-review-2020-oliver-hermanus-director-interview

https://theconversation.com/film-review-moffie-is-a-harrowing-meditation-on-white-masculinity-133182

https://lwlies.com/reviews/moffie/