en

NAGRADI NA 37. FESTIVALU LGBT FILMA

Nocoj se je v Slovenski kinoteki zaključil 37. festival LGBT filma, na katerem si je občinstvo lahko ogledalo 16 igranih in dokumentarnih celovečernih filmov ter 26 kratkih filmov. Ob zaključku so podelili nagradi Rožnati zmaj po ocenah publike in po izbiri strokovne žirije.

Mednarodno strokovno žirijo so sestavljali Andrea Coloma, direktorica festivala Mix Copenhagen, enega najstarejših LGBT filmskih festivalov; Jad Salfiti, britansko-palestinski filmski novinar; in Saša Ihnatovič, beloruska filmska ustvarjalka, ki že nekaj let deluje v Sloveniji. Izbirali so med igranimi celovečernimi filmi.

Letošnji zmagovalec nagrade rožnati zmaj po izboru žirije je premišljen in nežen film južnokorejske režiserke Bore Kim, Kolibrijeva hiša.

Takole je zapisala žirija:

Filmi o odraščanju so pomemben del LGBTQ+ kinematografije. Žanr mladim, ki izprašujejo svojo identiteto, pomaga bolje razumeti same sebe, hkrati pa normalizira queer izkušnjo za širše občinstvo. Zmagovalni film žirije se izogne predvidljivim klišejem žanra, zato izstopa. Zgodba spremlja najstnico, ki sredi devetdesetih let 20. stoletja v Seulu išče svoj glas, ter prinaša počasno in subtilno zgodbo o družini, iskanju ljubezni in samouresničitvi.

 

Publika je v času festivala ocenjevala vse celovečerne filme in najvišje ocene dodelila finskemu biografskemu filmu Tove.

Filmska pripoved se osredotoča na zgodnje življenje znane švedsko-finske umetnice Tove Jansson, od časov 2. svetovne vojne do srednjih 50-ih let. Tovine risbe je ves čas kritiziral njen oče kipar, sama pa se je odločila za samosvojo umetniško in življenjsko pot. Med tkanjem osebnih vezi s prijatelji, predvsem pa s poznejšo doživljenjsko partnerko Vivico Bandler, se razvija tudi njena ustvarjalnost, ki jo bo ponesla na pot mednarodne prepoznavnosti, zlasti s slovitimi otroškimi mumini.