en

Ugla je soustvarjalka_ec filmskega projekta My Genderation (Moja genderacija), ki se osredotoča na transspolna življenja in izkušnje. V okviru projekta je nastalo preko 100 kratkih filmov o transspolnih ljudeh. Ugla je tudi svetovalka_ec pri medijskem projektu All About Trans, kolumnistka časopisa Metro in članica sveta Trans Iceland. Na festivalu bo vodila_il filmsko delavnico. 

Lahko na kratko predstavite filmski projekt Moja genderacija? 
Projekt Moja genderacija sta pričela Fox Fisher in Lewis Hancox, potem ko sta nastopala v britanskem dokumentarnem filmu My Transsexual Summer. Nista bila zadovoljna z avtentičnostjo prikazovanja trans-spolnih ljudi, zato sta začela s projektom, da bi več trans oseb dobilo glas in bi bila naša življenja prikazana realneje. 

Format kratkega filma je za predstavljanje trans tematik zelo razširjen in v zadnjih letih smo videli mnogo dobrih kratkih filmov s transspolno tematiko. Kako to v večji meri prenesti na celovečerni filmski format?
Mislim, da bi morali tako v kratkih kot v celovečernih filmih prikazovati več naključnih trans oseb. Pogosto filmi prikazujejo zgolj osebne trans zgodbe in reakcije nanje. Potrebujemo več prefinjenih in kompleksnih likov, kjer se zgodba ne osredotoča le na njihovo transspolnost, temveč na širše vidike življenja. 

Prihajate z Islandije. Kakšen je položaj transspolnih oseb na Islandiji? 
Julija 2019 je bil sprejet nov zakon, ki je razširil nabor pravic transspolnih oseb. Transspolne osebe (vključno z mladoletnimi osebami, ki potrebujejo soglasje staršev) lahko sedaj spremenijo svoje ime in spol, ne da bi dobili kakršnokoli zdravstveno diagnozo. Kmalu bo na voljo tudi možnost tretjega spola za nebinarne osebe. Zdravstvena oskrba bo temeljila na privolitvi. Dostop do zdravstvenega varstva, ki ga potrebujejo, bo omogočen brez formalne diagnoze katerekoli vrste duševnega stanja ali motnje. Prav tako so trans osebe zaščitene pred diskriminacijo v večini segmentov družbe. Se pa trans osebe na Islandiji še vedno soočajo s številnimi izzivi, in ker je novi zakon precej svež, še vedno obstajajo področja, ki potrebujejo izbolšave. Potrebno bo tudi zagotoviti, da se bo zakon izvajal v celoti. 

Na festivalu boste vodili filmsko delavnico? Kaj lahko pričakujejo udeleženke_ci?
Na delavnici se bodo spoznale_i z osnovami filmskega ustvarjanja, kar jim bo omogočilo, da raziščejo, ki jih zanimajo. Delavnica bo udeleženim ponudila tudi priložnost, da posnamejo kratki film. Filmi bodo kasneje lahko objavljeni tudi na spletu. Izvedba delavnica bo v veliki meri odvisna od želja in zanimanj udeleženk_cev in bo tako vzajemni proces med njimi in mano. Zato  … naj vas ne bo strah in pridite!

Polona Černič