en

Besedilo je avtorica pripravila pred svojim predavanjem na Gimnaziji Ptuj.

Song Lang (Vietnam, 2018)

Režija: Leon Le

Scenarij: Leon Le, Nguyen Thi Minh Ngoc

Igralci: Isaac, Lien Binh Phat, Phuong Minh

 

Song Lang je film o bistvu umetnosti in tragični ljubezni, kakor jo pripoveduje umetnost. Skozi zgodbo spremljamo glavnega junaka Dunga, malega 'gangsterja', katerega vsakdan sestavlja izterjevanje dolgov. A Dung ni običajen gangster, saj ima bolečo preteklo vez z umetnostjo, kar izvemo, ko v mesto pride potujoča tradicionalna operna skupina Cai-luong, kjer v glavni vlogi nastopa mladenič Linh Phung.

Skozi film vidimo prepletanje med operno ljubezensko zgodbo in (ljubezensko) zgodbo glavnih junakov. Opera pripoveduje o bogovih, korupciji in predvsem o večni ljubezni med princeso in princem, ki se je poročil s princeso in napadel njeno rojstno državo, zato sta zdaj oba zaljubljenca, podobno kot Romeo in Julija, za starše izdajalca družine in domovine. Ljubezenska zgodba med princem in princeso, se konča enako kot ljubezen med Romeom in Julijo, do zadnjega prizora filma pa ne vemo, kako se utegne končati za Dunga in Linha.

Film tematizira in pokaže ljubezen onkraj spola in spolne usmerjenosti, saj se lahko privlačnost in vpliv nekoga zgodi tudi prek t.i. transferne ljubezni. Pogosto se (nezavedno) zaljubimo v osebe, ki nas spominjajo na starše in opravljamo poklic, ki je vsaj v kakšni povezavi s starši ali starimi starši. Dung je preživel otroštvo z očetom, ki je bil glasbenik in ima do opere ambivalenten odnos, dokler se ne prepusti prijateljstvu z Linhom ter začne upati na drugačno prihodnost in ljubezen.