en
VABILO

Društvo ŠKUC in Slovenska kinoteka vabita na novinarsko konferenco 38. festival LGBT filma

Vljudno vabljeni na novinarsko konferenco Festivala LGBT filma, ki bo v torek, 6. decembra 2022, ob 12.00 v Slovenski kinoteki. Na njej bomo predstavili program letošnje 38. edicije.

Datumi festivalskega tedna: 10. – 18. december 2022

Festival bo letos potekal na različnih lokacijah po Sloveniji in v zamejstvu: v Ljubljani (Slovenska kinoteka, Kinodvor, Kulturni center Q – Klub Tiffany); na Ptuju (Mestni kino); v Mariboru (Intimnikino GT22); v Kopru (MKSMC Botegin); v Bistrici ob Sotli (Mladinski center); v Idriji (Filmsko gledališče); v Slovenj Gradcu (Knjižnica Ksaverja Meška); in v Trstu (Cinema Ariston).

Uradna otvoritev festivala: sobota, 10. decembra 2022, ob 21. uri v Kinodvoru

Letošnji otvoritveni dokumentarni film LGBT SLO 1984 prikaže bogato in nemalokrat turbulentno zgodovino slovenskega LGBT+ gibanja, katere pomemben del je bil tudi naš festival. Vseh 38 let so se organizatorke_ji trudili domačemu občinstvu predstaviti najboljša filmska dela z LGBT+ tematikami – tako tista, ki so jih prestižni filmski festivali (Cannes, Berlinale, Benetke ipd.) prepoznali kot kvalitetna, kot tudi neupravičeno spregledane filme s svetovnih filmskih periferij, ki redko, če sploh kdaj, pridejo do slovenskega občinstva.  

Na letošnjem 38. festivalu LGBT filma bomo predvajali 25 igranih celovečernih filmov in dokumentarcev ter 27 kratkih filmov. Filmi prihajajo iz 35 svetovnih kinematografij in razkrivajo raznolike LGBT+ zgodbe. Tako letos prikazujemo filme iz: Argentine, Avstralije, Avstrije, Belgije, Bolivije, Brazilije, Čila, Gruzije, Filipinov, Francije, Hrvaške, Indije, Irana, Italije, Japonske, Južne Koreje, Kambodže, Kolumbije, Mehike, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Nove Zelandije, Pakistana, Portugalske, Romunije, Slovenije, Srbije, Španije, Švedske, Švice, Tajvana, Ukrajine, Velike Britanije in ZDA. 

Za tiste, ki ne morejo v kino, je festival organiziral spletna predvajanja brezplačnih kratkih filmov, ki si jih bo mogoče ogledati na festivalski strani.

Tokrat se je žirija selektorjev_ic odločila podeliti nagrado za najboljši slovenski kratki film, ki bo pripadala umetniškemu tandemu The Witch Twins (Robi in Alen Predanič) za njun film Marjetica v postelji. Tekom festivala bo mednarodna žirija izbrala najboljši igrani film, publika pa z ocenjevanjem najboljši film festivala.

V festivalskem tednu se bo odvilo tudi več obfestivalskih aktivnosti: pogovori s filmskimi ekipami in gostjami_i festivala, okrogle mize in akcija Promocija knjige, v kateri povezujemo film in literaturo, ter občinstvu delimo izvode knjig založbe ŠKUC.

Delovanje festivala je usmerjeno tudi k filmskemu izobraževanju. V predfestivalskem času je pod vodstvom režiserke Simone Jerala in montažerja Ambroža Pivka potekala brezplačna filmska delavnica kratkega dokumentarnega filma. Še posebej nas veseli, da bomo lahko decembra kinotečnemu občinstvu predstavili deli, ki sta nastali tekom delavnice. 

Več o filmski selekciji si lahko preberete v festivalskem članku:

http://www.lgbtfilmfest.si/vsebine/115/lgbt-1984-2022-zakaj-smo-ponosni

Na naši spletni strani in družbenih omrežjih najdete tudi festivalski program in novice:

https://www.lgbtfilmfest.si/

https://www.facebook.com/slo.fglf

https://www.instagram.com/fglf.lj/

Vljudno vabljene_i!

________________________________________________________________
Akreditacije na: info@skuc.org , Društvo ŠKUC, tel/fax 01 4303 530

Informacije: Slovenska kinoteka 01 4342 520  

Stiki za medije: Suzana Tratnik 041 270 127

________________________________________________________________
Konec aprila 1984 je v Ljubljani potekal prvi festival Magnus, s podnaslovom Homoseksualnost in kultura. V tednu dni so se poleg razstave in predavanj v galeriji Škuc in v Križankah odvrteli tudi filmi velikanov evropskega umetniškega filma – Fassbinderja, Friedkina, Lamberta, Praunheima in drugih. Šlo je za prvo javno prezentacijo homoseksualne kulture ne samo v Jugoslaviji, temveč na celotnem področju vzhodne Evrope. Filmski del tega festivala štejemo kot prvi filmski festival, ki se je nato pod različnimi imeni selil na druge lokacije, tudi v Cankarjev dom in Kapelico, dokler se ni pod imenom Festival gejevskega in lezbičnega filma ustalil v Slovenski kinoteki. Ob 30-letnici se nam je zaradi razširitve tematskega polja in želje po vključitvi različnih delov naše skupnosti zdelo primerno, da ga preimenujemo v festival LGBT filma. Slovenski Festival LGBT filma je najstarejši tovrstni filmski festival v Evropi. 

Več o zgodovini festivala je na voljo v arhivu: www.ljudmila.org/siqrd/fglf  
________________________________________________________________
Soorganizatorji: Slovenska kinoteka, Kinodvor, Gimnazija Ptuj, CID Ptuj, IntimniKino, GT22, MKC Maribor, Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli, MKSMC Botegin, Filmsko gledališče Idrija, Koroška Pride, Knjižnica Ksaverja Meška, Cinema Ariston Trst

Festival so podprli: Ministrstvo za kulturo, Slovenska kinoteka, Kinodvor, Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za zdravje, Veleposlaništvo Švice, Institut francais, Veleposlaništvo Južne Koreje, Škuc-Magnus, TransAkcija, FF, ALU, La Cappella Underground, Arcigay, Radio Študent, Lezbomanija, Gejm, Torek ob petih, Tam tam, Narobe, Mladina, klub Monokel, klub Tiffany, DIH, K4, DHL in drugi.